torsdag 30 januari 2014

Handikappidrott

Handikappidrott är idrott för rörelsehindrade, synskadade, utvecklingsstörda och döva. Det finns många olika grenar och olika grupper inom dessa grenar. T.ex finns det grupper för döva, för blinda, för amputerade, för rullstolsburna osv. Nu för tiden är egentligen den ända gränsen för vilken sport man utövar pengar, dvs att man kan hålla på med vilken sport man vill så länge man har råd med utrustningen som ibland är väldigt dyr.

Riksförbundet för handikappidrott heter Svenska Handikappidrottsförbundet (SHIF) och organiserar all handikappidrott i Sverige. De skapades 1969 och har nu 37000 medlemmar varav 20000 är idrottsaktiva.

Det är väldigt bra att vi har en statlig förening som gör det möjligt för funktionsnedsatta att idrotta, och många andra länder har inte det. Jag tycket också att det är bra att det finns flera olika grupper för olika funktionsnedsättningar så att det blir lika stor chans att vinna för alla. Det hade varit ännu bättre om mer pengar sattes till det så att folk som inte har råd med utrustningen kunde få bidrag kan idrotta. Annars kan man också förbättra det genom att ha fler sporter och fler tävlingar.

Källor:

handikappidrott. http://www.ne.se/lang/handikappidrott, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-01-30.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar