måndag 3 mars 2014

Wilhelm Peterson-Berger

Wilhelm Peterson-Berger var en av de främsta svenska kompositörerna under den nationalromantiska epoken. Han är mest känd för häftena frösöblomster 1-3.
Frösöblomster 1 innehåller åtta stycken musik, Frösöblomster 2 innehåller sex stycken och Frösöblomster 3 innehåller sju. De komponerades på Frösön i Jämtland och är national
romantiska på det sättet att de ska föreställa den svenska sommaren som Peterson-Berger älskade väldigt mycket. Under sitt liv reste han till Tyskland för att studera och vara lärare ett antal gånger, och under en av sina resor dit så besökta han Jämtland och förälskade sig i landskapet. Senare köpte han en sommarstuga där, och efter att ha jobbat i Stockholm så bosatte han sig i sin sommarstuga permanent. Det var där han skrev sina mest kända verk, och han använde landskapet som inspiration.

För att sammanfatta så älskade han sommaren i Jämtland och skrev sina mest kända verk, Frösöblomster på ett nationalromantiskt sätt om den.

En av sakerna som kan ha påverkat honom till att skriva nationalromantiska verk var tiden han spenderade i Dresden i Tyskland. Dresden var en stad med mycket kultur och under den tiden var nationalromantiken en väldigt stor del av kulturen, så han utsattes nog för mycket av den. Det var också på grund av hans resor till Dresden som han förälskade sig i Jämtland och fick inspiration för sin nationalromantik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar