fredag 21 oktober 2011

Gaser labbrapport

Skapa gaser
Syfte: Syftet är att skapa och känna igen olika gaser med hjälp av olika ämnen.
Materiell: 
2 provrör
2 gummikorkar
20ml saltsyra
2cm magnesium
1 provrörsställ
tändstickor
40ml vatten
citronsyra
Natriumvätekarbonat
2 bägare
Utförande: 
Experiment 1: Vi tog ett provrör och hällde i 20ml saltsyra. Sen så tog vi 2cm magnesium och lade i saltsyran. Efter det satte vi på korken och lät det stå en liten stund. 
Experiment 2: Vi hällde 20 ml vatten i två bägare. En den ena hällde vi i natriumvätekarbonat och i den andra hällde vi i citronsyra. Sen så hällde vi i lite av natriumvätekarbonatvattnet i ett provrör. Efter det hällde vi i lite av citronsyravattnet i provröret och satte på korken.
Resultat: 
Experiment 1: Det bildades tryck i provröret och då visste vi att det fanns en gas där. Vi öppnade röret och testade vilken gas det var genom att snabbt sätta en tänd tändsticka över röret. Det flammade till och sade ’‘poff!’’
Experiment 2: Det började bubbla direkt, precis som i kolsyrat vatten. Vi testade vilken gas det var genom att sätta ner en tänd tändsticka i röret. Den slocknade direkt. 
Slutsats: 
Experiment 1: Slutsatsen är att det bildades väte i provröret. Det bildades genom att magnesiumet startade en kemisk reaktion i saltsyran som frigjorde vätet ur saltsyran. Den blev gas för att vid den temperaturen så blir väte gas. När vi öppnade röret och tände sade det poff för att väte är explosivt. Då visste vi att det var väte.
Experiment 2: Våran slutsats är att det bildades koldioxid i röret för att natriumvätekarbonat och citronsyra tillsammans gör så att syre och kolatomer sätter ihop sig och bildar koldioxid. Vi visste att det var koldioxid för att när vi satte ner tändsticken så slocknade den. Det berättade för oss att det var koldioxid för att tändstickor inte kan brinna  i koldioxid. Det kan den inte för att den behöver syre för att brinna och koldioxiden puttade undan syret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar